EnerGeo till Vasakronan, Priorn i Malmö

Malmö

Kund

Vasakronan, Priorn

Tjänst

Energi > Geoenergi

Kapacitet

VP: 760 kW

I Malmö, i kvarteret Priorn 5, intill Pildammsparken, Malmö Konsthall och Triangelns köpcentrum, har Vasakronan utvecklat en helt ny kontorsfastighet på cirka 19 000 kvadratmeter.

Malmberg blev tilldelad uppdraget att genomföra en komplett geoenergianläggning för produktion av värme och kyla. Även den befintliga fastigheten Priorn 2, som ligger bredvid, försörjas med geoenergi från den nya geocentralen via en värme- och kylkulvert. Malmberg har borrat, designat och byggt ett slutet kollektorsystem för bergvärme samt genomförde installationen av Geoenergicentralen.

Det levererade geoenergisystemet innebär att värme levereras till byggnaderna via geoenergin under vintersäsongen. Energibrunnarna kyls då successivt ner och fungerar som “kylmagasin” under sommarsäsongen när behovet av komfortkyla uppstår i fastigheten. Under sommaren fungerar systemet omvänt, och energibrunnarna fungerar som magasin för värme, vilket bidrar till högre effektivitet för värmedriften under vintern.

Se filmen nedan och hör Carl-Johan från Vasakronan berättar mer om projektet Priorn i Malmö, som förre året belönades av Malmö stad för hållbart byggande.

Vi tackar Vasakronan för förtroendet och ser fram emot fler projekt tillsammans!

Typ av anläggning

Bergvärme

Antal brunnar och djup

Totalt 26 st, 350 m/st