Insights

BRF ELISETORP
Valde en grön framtid

Brf Elisetorp valde en grön framtid med geoenergi!

Bostadsrättföreningen Elisetorp i Malmö valde att investera mot en grönare framtid. Totalt försörjs 390 lägenheter med geoenergi från Malmberg.

Malmberg geoenergianläggning 

Brf Elisetorp är en aktiv förening som sedan tidigare har påbörjat sin energiomställning mot klimatsmarta lösningar. 3000 kvm solpaneler var redan installerade på hustaken och 30 ladduttag för elbilar hade satts upp på området.

2018 togs beslutet att bli ännu mer självförsörjande på energi och valet föll på en geoenergilösning från Malmberg. Våren 2019 påbörjades markarbetarna och totalt borrade Malmberg 38 stycken energibrunnar. Varje energibrunn är 350 m djup vilket gör att rätt energimängd kan tas ut för att tillgodose värme och varmvatten till de boende i föreningen.  

Malmberg installerade sedan en Malmberg EnerGeo® inklusive det egenutvecklade styrsystemet FeniX™ för styrning och optimering av anläggningen. Anläggningen togs i drift och slutbesiktigades under början av 2020.

”Utan Malmberg's kunskap och duktiga personal hade det inte fungerat för oss.”

Björn Cederslätt, vicevärd på Brf Elisetorp.

Geoenergianläggningen har för värme- och varmvattendrift ett COP på 1:4, det vill säga att för varje tillförd kWh el kan totalt 4 kWh värmeenergi levereras till lägenheterna. Den beräknade driftkostnadsbesparingen i bergvärmeprojektet i Elisetorp förväntas bli ca 67% jämfört med tidigare fjärrvärmedrift.

Att investera i en geoenergianläggning blir även en trygghet för föreningen då man blir oberoende av stora prishöjningar på energi då gratisenergin från berget inte påverkas.

För att upprätthålla en driftsäker och optimalt fungerande anläggning så har föreningen tecknat ett serviceavtal med Malmberg - allt för att de boende i föreningen ska vara trygga med att anläggningen levererar värme och varmvatten årets alla dagar. 

”Det var aldrig någon tvekan för oss om vi skulle ha ett serviceavtal med Malmberg. Det var ett faktum att vi skulle ha serviceavtal för att få den bästa kontroll och service vi behöver för vår anläggning säger Björn Cederslätt, vicevärd på Brf Elisetorp.

Vi på Malmberg tackar Brf Elisetorp för förtroendet och att de har valt att satsa på en bättre framtida miljö!

 

Kontakta oss

Marie Löfdahl

Försäljning

Tel: 076 639 59 23
E-post: marie.lofdahl@malmberg.se