Långsiktigt samarbete i Den magiske Fabrikken

Tönsberg

Kund

Den Magiske Fabrikken

År

2008/2013/2023

Tjänst

Energi > Biogas

Kapacitet

5 000 Nm³/h

Biogasanläggningen i Tönsberg heter ”Den Magiske Fabrikken” – ett passande namn för denna anläggning som skapar cirkulär magi. Här har återvinning verkligen tagits till nästa nivå, där allt som kan få ett nytt liv också får det.

Vi har haft glädjen att följa och bidra till utvecklingen av Den Magiske Fabrikken under många år – ett samarbete vi är väldigt glada för. Genom leveransen av tre Malmberg COMPACT-anläggningar har vi fått vara en del av en plats där visioner om cirkulär ekonomi omsätts i verkligheten.

Anläggningen producerar biogas, biogödsel och grön koldioxid genom att återvinna matavfall och gödsel från östra Norge och Vestfold.

Snabbfakta om Den Magiske Fabrikken
Den Magiske Fabrikken ligger i Tønsberg, nära Sandefjord i Norge.

Behandlingskapacitet

  • 70 000 ton matavfall per år
  • 75 000 ton gödsel per år

Produktion

  • 15 miljoner Nm³ biometan per år
  • 180 000 m³ biogödsel per år

Greve Biogass är resultatet av ett samarbete mellan området Grenland och Vestfold fylke för att etablera en gemensam biogasanläggning. Bolaget är kommunalt ägt, med ägande fördelat mellan Vesar AS, kommunerna i Vestfold (Horten, Holmestrand, Hof, Andebu), Tönsbergs avloppsreningsverk (IKS) samt Grenlandskommunerna (Porsgrunn, Skien, Kragerø, Siljan och Bamble).

Vestfold består av 14 kommuner med en sammanlagd befolkning på cirka 280 000 invånare.

Grenland består av 6 kommuner med en sammanlagd befolkning på omkring 120 000 invånare.

Från vision till verklighet

År 2008 påbörjades planeringen av en biogasanläggning i Norge med målet att skapa en hållbar energikälla av lokalt matavfall och slam. En viktig fråga i tidigt skede var om biogas kunde användas som drivmedel för kollektivtrafikens bussar. Efter utredning och diskussion gav länsadministrationen sitt godkännande.

2013 etablerades Greve Biogass. Ett kommunalägt bolag som ansvarar för att omvandla lokala restprodukter till biogas, biogödsel och grön koldioxid.

För att säkra tillgången på substrat utvecklades ett samarbete med lantbrukare i Vestfold. Gödsel från gårdarna levereras till anläggningen i utbyte mot återvunnen biogödsel. Samarbetet formaliserades genom gemensam ekonomisk granskning och avtal som säkerställer långsiktig lönsamhet och hållbarhet för samtliga parter.

2024 – Malmberg COMPACT GR20 tar form

Triss i Malmberg COMPACT

Vårt samarbete med Den Magiske Fabrikken inleddes 2014 med leveransen av deras första uppgraderingsanläggning – en Malmberg COMPACT GR 14R. Anläggningen producerar konsekvent 98–98,5 % biometan och har levererat resultat som överträffade förväntningarna.

”Idag producerar vi långt över vad vi hade förutspått. Vi hade inte riktigt förväntat oss att det skulle gå så här bra.”
— Knut Olav Furuseth, Hjellnes Consult

Bara tre år senare, 2017, installerades ytterligare en Malmberg COMPACT GR 14 med kapacitet att uppgradera 1200 Nm³/h.

2023 tog Den Magiske Fabrikken nästa steg och valde att utöka produktionen ytterligare. Än en gång föll valet på Malmberg, denna gång med beställningen av en Malmberg COMPACT GR20. Anläggningen har kapacitet att uppgradera 2 400 Nm³/h biogas till biometan och inkluderar en regenerativ termisk oxidator (RTO) som minskar lukt, kolförbrukning och luftföroreningar.

Sammanlagt producerar de tre Malmberg COMPACT-enheterna att cirka 5 000 Nm³/h biometan – en stor vinst för både miljön och ekonomin.

Den Magiske Fabrikkens cirkulära lösningar

Biogasuppgradering

Den uppgraderade biogasen används som ett förnybart bränsle och ersätter fossila bränslen i både tunga och lätta fordon. Biogasen levereras som komprimerad biogas (CBG) och flytande biogas (LBG) och används för att driva lastbilar, bussar och andra fordon.

Biogödsel

Restprodukten från Den Magiske Fabrikken är ett tydligt exempel på cirkulär ekonomi i praktiken. Genom att återföra näringsämnen från matavfall och gödsel till jordbruket sluts kretsloppet och hållbar livsmedelsproduktion främjas. Näringsämnena bevaras under hela biogasprocessen och finns kvar i biogödseln, vilket gör den till ett hållbart alternativ till konstgödsel. Dessutom tillför biogödseln organiskt material och fibrer som förbättrar jordens struktur och ökar motståndskraften mot torka och kraftiga regn.

Grön koldioxid (CO₂)

Intill biogasanläggningen sattes år 2018 ett pilotväxthus i drift. Växthuset använder infångad grön koldioxid och biogasbaserad biogödsel för att odla tomater!

Tönsberg kolonner i Yngsjö