I Hyllie, Malmö växer ett nytt, hållbart kvarter fram där ekologisk och social hållbarhet råder och cirkularitet och delningsekonomi blir till självklarheter. I det innovativa stadsutvecklingsprojektet Embassy of Sharing har vi på Malmberg tagit fram en helhetslösning för energiåtervinning, lagring och delning av energi mellan fastigheter.
Upphovsperson: Granitor
Vår energilösning bygger på en kombination av värmeåtervinning, termisk energilagring i berg och ett smart delningssystem mellan byggnaderna. Varje fastighet har en optimerad energiförsörjning, samtidigt som överskottsenergi kan delas med andra i området. Genom att skapa en flexibel och resurseffektiv energilösning minimeras energispill och varje kilowatt kommer till användning.
Energi direkt från naturen
Geoenergi är en välbeprövad och pålitlig teknik som vi har arbetat med i över 40 år. I det här projektet kombineras geoenergi med en nytänkande lösning för att dela energi mellan byggnader på kvartersnivå – något som gör detta projektet unikt.
Geoenergi tar vara på solens värme som finns lagrad i marken. Genom att borra djupa hål i marken kan vi utvinna energi från berggrunden och använda den till uppvärmning och kylning av fastigheterna. Genom att använda solvärme från marken kan vi få ut upp till fem gånger mer energi än vad som går åt till driften av systemet. På så sätt är Geoenergi båden en effektiv och förnybar energikälla.
Borrning för delad energi
Under 2022 genomförde vi energiborrningen av 6 st energibrunnar, samtliga på 300 meters djup för energiutbytet. Därefter drog vi ledningar från brunnarna vidare till en samlingsbrunn för att fördela ut energin mellan fastigheterna.
Sju unika fastigheter utgör kvarteret Embassy of Sharing. Tillsammans skapar de sju husen ett fundament av bostäder, kontor och mötesplatser. Hittills är fastigheterna Drivbänken, Droppen och Fyrtornet färdigbyggda. Kommande fastigheter i kvarteret är Basaren, Levnadskonstnären, Fabriken, Brf Skogslunden.
Malmberg Energy har varit med från start för att utforma grundprinciperna för hur systemet ska fungera – både på fastighetsnivå och i delningsstrukturen mellan byggnader. Resultatet är ett hållbart energisystem som stödjer visionen om en mer cirkulär och resurseffektiv stadsutveckling.