Mariastugan i Höllviken: Ett Hållbart LFM30-projekt med Malmberg EnerGeo!

I Höllviken i sydvästra Sverige har bygg- och arkitektbolaget Siegel skapat något alldeles unikt. Mariastugan är ett bostadshus som imponerar på många sätt. Projektet består av 40 hyreslägenheter fördelade på ett-, två-, tre- och fyrarumslägenheter i två separata byggnadskroppar.

Husen i Höllviken har uppnått utmärkta energiprestanda som är jämförbara med Miljöbyggnad Guld-standard. De har integrerat förnybar energi i form av solhybridpaneler, solpaneler och bergvärmepumpar. Dessutom har varje lägenhet takterrasser och balkonger för odling, samt tillgång till gemensamma faciliteter som ett växthus, pool, gästlägenheter, verkstad, bastu och träningsrum. Målet har varit att erbjuda lägenhetsinnehavarna den frihet och komfort som normalt bara återfinns i enskilda villor.

Byggnaderna är konstruerade med en blandning av trä och den mest klimatförbättrade betongen som finns på marknaden. Fasaden består av ek från närbelägna källor, som har genomgått brandimpregnering och godkänts efter tester på Rise i Borås.

Malmberg var tidigt involverade i projekt och utförde energiborrning av sex brunnar till 260 meter för uttaget av energi. Därefter genomförde vi även installationen av bergvärmecentralen och förberedde inkopplingen från solpanelerna till vårt system.

Projektet uppfyller de stränga kraven enligt LFM30-standarderna. För att möjliggöra detta ersattes en del av solpanelerna med sol-hybridpaneler (PV-T) från DualSun. En hybridpanel omvandlar solens energi till både elektricitet och värme i samma panel. I kombination med bergvärmepumpar blir energiutbytet från en hybridpanel ca. 4 gånger högre än från konventionella solpaneler till följd av det stora bidraget av termisk energi (värme). En bonus när hybridpanelerna blir avkylda mot borrhålet är att den elektriska produktionen ökar med ca. 10% per år.

Foto: Peter Carlsson

För mer information eller frågor, kontakta mig

Fler nyheter