Värme och kyla från Geoenergi

Ystad

Kund

Costyhus

Tjänst

Energi > Geoenergi

Fakta om geoenergi

Kyla med geoenergi ger många fördelar

 • Komfortkyla då frikyla från berget nyttjas har en effektivitet på 1:40
 • Varje kWh elenergi som tillförs geoenergisystemet levereras 40kWh kyla
 • Vid kylmaskinsdrift blir den beräknade effektiviteten endast 1:7
 • Geoenergisystemet behöver ingen kylmedelkylare på taket
 • Bullerproblematiken försvinner
 • Arbetsmiljö för driftpersonal förbättras, inget takarbete
 • Rördragning från kylmedelskylare på tak ner till teknikrum i källaren avgår
 • Takkonstruktionen kan förenklas då lasten från kylmedelskylaren försvinner.

Effektivt och miljövänligt

 • Värme och varmvattenproduktion med geoenergi beräknas till effektivitet 1:4
 • Varje kWh elenergi som tillförs systemet levereras 4 kWh värme och tappvarmvatten
 • Energin hämtas från berggrund/grundvatten
 • Oberoende och säker energikälla från egen mark
 • Kort återbetalningstid på investeringen

Frysa på vintern, svettas på sommaren?

Efter rekordsommaren 2018 – och med tanke på att den sannolikt kommer att upprepas inom en snar framtid – har diskussionen börjat röra sig från att fokusera enbart på effektiv uppvärmning under de kallare månaderna till att uppmärksamma möjligheterna till nedkylning vid varmare väder. Traditionellt har man använt kyla på kontor och sjukhus men efterfrågan har börjat att sprida sig till bostadshus, äldreboenden och förskolor. Samtidigt som vi strävar efter bekvämlighet med ett behagligt inomhusklimat året runt blir vi dock mer och mer miljömedvetna och vill göra rätt val för framtiden. Frågan är – måste vi välja?

Miljövänlig värme och kyla i ett system

Nej, vi måste inte välja. Vi kan bo både bekvämt, kostnadseffektivt och miljövänligt, allt på en gång, med geoenergi. EN miljövänlig installation med TVÅ funktioner: värme och kyla. Så enkelt kan man sammanfatta geoenergins fördelar. Genom en enda installation kan man dra nytta av såväl bergvärme som frikyla och få ett behagligt inomhusklimat året runt utan att behöva tumma på sina miljöprinciper eller förlora i kostnadseffektivitet.

Geoenergi värmer och kyler bostadsrätter i Ystad

När fastighetsbolaget Costyhus bestämde sig för att bygga 107 bostadsrättslägenheter i Ystad var man först inställd på en traditionell fjärrvärmelösning, men efter diskussioner med Malmberg kom man fram till att ett geoenergi-system skulle fungera bättre och ge ett antal fördelar. Det klimatneutrala alternativet möter de ökade kraven på energi-effektvitet och miljövänlighet. Dessutom är det kostnadseffektivt och ger en snabb återbetalning på investeringen.

För bostadsrättsinnehavarna är fördelarna solklara – en behaglig lägenhetstemperatur under alla årstider genom miljövänlig och närproducerad värme respektive komfortkyla.

Bostadsrättsföreningen Kranskötaren, som har köpt Costyhus fastighet, får därmed bättre kontroll på kostnaderna över tid och kan undvika oväntade prishöjningar. Geoenergi-lösningen blev faktiskt en självklar del i marknadsföringskampanjen för bostadsrättsföreningen, eftersom det var tydligt att detta var en viktig sak för potentiella lägenhetsköpare.

Bygg nytt, tänk nytt

Den ökande miljömedvetenheten visar sig i bostadsrättsföreningen Kranskötaren och liknande projekt. Lägenhetsköpare är intresserade av ett bekvämt men miljövänligt boende. Lagar och regler skärps och kraven blir högre, särskilt på nybyggnationer. Om man väljer geoenergi när man planerar för nya hus får man allt i ett och kan dessutom börja dra nytta av systemet redan under själva byggnationen, vilket ytterligare minskar kostnader och miljöbelastning. En fastighet som kan stoltsera med ett geoenergi-system är naturligtvis även lättare att få miljöcertifierad. Det är helt enkelt smart att tänka nytt när man bygger nytt!

Läs mer om Malmberg Geoenergi och om vår prefabricerade värmecentral EnerGeo® Plug&Play